Home_intro

intro story DELWAQ

DELWAQ

DELWAQ is the engine of the D-Water Quality and D-Ecology programmes of the Delft3D suite. It is based on a rich library from which relevant substances and processes can be selected to quickly put water and sediment quality models together.

The processes library covers many aspects of water quality and ecology, from basic tracers, dissolved oxygen, nutrients, organic matter, inorganic suspended matter, heavy metals, bacteria and organic micro-pollutants, to complex algae and macrophyte dynamics. High performance solvers enable the simulation of long periods, often required to capture the full cycles of the processes being modelled.

The finite volume approach underlying DELWAQ allows it to be coupled to both the structured grid hydrodynamics of the current Delft3D-FLOW engine and the upcoming D-Flow Flexible Mesh engine (1D-2D-3D) of the Delft3D Flexible Mesh Suite (or even other models such as TELEMAC).

'DELWAQ in open source' is our invitation to all leading experts to collaborate in further development and research in the field of water quality, ecology and morphology using Delft3D. Feel free to post your DELWAQ related questions or comments in this dedicated forum space. If you are new to DELWAQ, the tutorial (in the user manual) is a good place to start. A list of DELWAQ related publications is available here.

** PLEASE TAG YOUR POST! **

 

 

Sub groups
D-Flow Flexible Mesh
DELWAQ

Cohesive sediments & muddy systems

 


Message Boards

Plots not showing correctly from D Water Quality User Manual tutorial

MA
Matthew Adams, modified 5 Years ago.

Plots not showing correctly from D Water Quality User Manual tutorial

Youngling Posts: 19 Join Date: 8/20/15 Recent Posts
Hello,

I've followed through the tutorial from chapter 7 of the D Water Quality User Manual. When generating the Plots from the session file "tut_fti_waq.ssn", the three plots "Map Concentration E. Coli, 2x2", "Inorganic matter IM1, 2x1" and "WAQ parameters, 2x2" show blank axes and no results (see attached image).

The other two plots "Time-series E. Coli, 2x1" and "balances, 2x2" show up correctly. I'm using "delft3d_ohmw_4.01.01.rc.03" compiled on Windows.

Any idea why this might be occurring? Would appreciate any help with this.

Matthew
AA
Anonymous Anonymous, modified 5 Years ago.

RE: Plots not showing correctly from D Water Quality User Manual tutorial (Answer)

Jedi Master Posts: 333 Join Date: 7/30/20 Recent Posts
Hi Matthew,

Can you visualize the map file using Quickplot instead?

If not, check your lst file for any warnings or errors.

Christophe
MA
Matthew Adams, modified 5 Years ago.

RE: Plots not showing correctly from D Water Quality User Manual tutorial

Youngling Posts: 19 Join Date: 8/20/15 Recent Posts
Hi Christophe,

Thanks for your reply! I can visualise the map files using Quickplot, so that's a good enough workaround for now. Is it possible to view the SSN files associated with the tutorial in Quickplot?

Many thanks,
Matthew
AA
Anonymous Anonymous, modified 5 Years ago.

RE: Plots not showing correctly from D Water Quality User Manual tutorial

Jedi Master Posts: 333 Join Date: 7/30/20 Recent Posts
The ssn file is specific to GPP and is a way to save predefined plots.
It does not contain any simulation results.

QUICKPLOT does not support ssn files but allows you to records macro's.
MA
Matthew Adams, modified 5 Years ago.

RE: Plots not showing correctly from D Water Quality User Manual tutorial

Youngling Posts: 19 Join Date: 8/20/15 Recent Posts
Hi Christophe,

I think that's resolved all the issues! Many thanks for your help.

Cheers,
Matthew