Home_intro

intro story DELWAQ

DELWAQ

DELWAQ is the engine of the D-Water Quality and D-Ecology programmes of the Delft3D suite. It is based on a rich library from which relevant substances and processes can be selected to quickly put water and sediment quality models together.

The processes library covers many aspects of water quality and ecology, from basic tracers, dissolved oxygen, nutrients, organic matter, inorganic suspended matter, heavy metals, bacteria and organic micro-pollutants, to complex algae and macrophyte dynamics. High performance solvers enable the simulation of long periods, often required to capture the full cycles of the processes being modelled.

The finite volume approach underlying DELWAQ allows it to be coupled to both the structured grid hydrodynamics of the current Delft3D-FLOW engine and the upcoming D-Flow Flexible Mesh engine (1D-2D-3D) of the Delft3D Flexible Mesh Suite (or even other models such as TELEMAC).

'DELWAQ in open source' is our invitation to all leading experts to collaborate in further development and research in the field of water quality, ecology and morphology using Delft3D. Feel free to post your DELWAQ related questions or comments in this dedicated forum space. If you are new to DELWAQ, the tutorial (in the user manual) is a good place to start. A list of DELWAQ related publications is available here.

** PLEASE TAG YOUR POST! **

 

 

Sub groups
D-Flow Flexible Mesh
DELWAQ

Cohesive sediments & muddy systems

 


Message Boards

Model run immediately terminates with messages Remote process not available

U
Karl Kästner, modified 5 Years ago.

Model run immediately terminates with messages Remote process not available

Hello All,

When I try to run my model, the run immediately terminates with the messages:

Remote process not available / terminated during call update
Execution of FlowFM has failed.

Does anyone know this error and how to resolve it? The model validation succeeded and the Westerscheld example from the workshop runs fine.

Many thanks,

Karl
U
Wessel Breman, modified 5 Years ago.

RE: Model run immediately terminates with messages Remote process not avail

Hey,

I have the same problem now. After creating a thin dam in my model the error shows up.
Is there a solution for this problem?

Wessel
AV
Arthur van Dam, modified 4 Years ago.

RE: Model run immediately terminates with messages Remote process not avail

Youngling Posts: 7 Join Date: 3/3/11 Recent Posts
Hi Wessel,

Since you're using an official Delft3D-FM release under your affiliation's support contract, please direct your questions directly to: delft3d.support@deltares.nl
For this case, I have already forwarded your question to the support department.

Cheers,
Arthur
U
Paul Evans, modified 4 Years ago.

RE: Model run immediately terminates with messages Remote process not avail

Hi Wessel,

Did you resolve this issue as I am having the same problem when I try to apply XY wind components with a restart file. The mode runs fine without wind so it looks like it has something to do with applying the wind.

Many thanks,

Paul
RS
Reza Shafiei, modified 3 Years ago.

RE: Model run immediately terminates with messages Remote process not avail

Youngling Posts: 2 Join Date: 11/7/17 Recent Posts
Hi,

Anyone could resolve this issue? I am having the same problem when I try to model sedimentation. The model runs well without sedimentation processing.

Regards,
Reza
TB
Timothy Blandon, modified 2 Years ago.

RE: Model run immediately terminates with messages Remote process not avail

Youngling Posts: 1 Join Date: 2/1/19 Recent Posts

My error I had from vs2013 is "Remote process not available" and afterward I CHECKed the case for similarity mode and afterward it works.

RJ
Robert Jenkins, modified 1 Year ago.

RE: Model run immediately terminates with messages Remote process not avail

Youngling Posts: 11 Join Date: 7/28/15 Recent Posts
Hi Timothy, Can you explain more about this checkbox for Similarity Mode? I see no such option in the GUI for v2019, and no flag for it in the .mdu.
RJ
Robert Jenkins, modified 1 Year ago.

RE: Model run immediately terminates with messages Remote process not avail

Youngling Posts: 11 Join Date: 7/28/15 Recent Posts
<p>Hi Reza,&nbsp; I am having the exact issue you are with the 2019 version of D3D-FM. The model runs fine before I turn on sediment and morphology, but after turning it on, it will not initialize with the same error. Did you ever find a solution?<br />
&nbsp;</p>

<p>Thanks!</p>