Message Boards

Back

problem in Part when simulating oil spill

YD
yafei Duan, modified 2 Years ago.

problem in Part when simulating oil spill

Youngling Posts: 10 Join Date: 9/28/14 Recent Posts
Hi, every one. I use the GUI 4.02.03
and the Deltares, FLOW2D3D Version 6.01.17.5346, Mar 31 2017, 19:10:08
I want to simualte a case of 3D oil spill.
the 3D hydrodynamics results has been trasfered. but when I start the oil. it just appear following , and doesn't go on. waht is the possilble reason?
is is due to that the number of mesh grids is too many? Since when I test with a small case, the model could run reasonable and correct.

"
?????????????????????????????????????
?????????????????????????????????????
??????????? D e l f t 3 D - P A R T ???????????
?????????????????????????????????????
?? D-Particle Tracking Water quality simulation in 2D/3D models ??
?????????????????????????????????????
? Deltares, PART Version 3.79.00.5346, Apr 8 2017, 13:16:45 ?
? Deltares, P.O. Box 177, 2600 MH Delft, The Netherlands ?
? Sales : sales@deltaressystems.nl tel: +31 (0)88 335 8188 ?
? Support options: support@deltaressystems.nl tel: +31 (0)88 335 8100 ?
? Open source website and forum: http://oss.delft3d.nl/ ?
? Copyright (c) 1993-2015 Deltares ?
?????????????????????????????????????

Parallel processing with 8 processor(s)

Simulation:



Applied hydrodynamics file (hyd-file): com-r1-3d.hyd

Number of layers : 10

Numerical scheme : 1

Time step for hydrodynamics : 1800 seconds
Time step for part. tracking: 1800 seconds

Modelled substances :
oilBohai
oilBohai disp
oilBohai stick

You are using the oil model


Number of oil fractions : 1

Number of particles to be used : 10000

Input file succesfully read.
"

________________________________________________________

Besides, another little problem is that when I started to couple the com-.dat. for the purpuse of creating .hyd files, the last
reminder is always appear on the creen
" Conversion has been done
NEFIS message 6005:
Element 'MNKSRC ' does not exist in definition file
Exit from Delft3D-Coupling
"
I ignored it previously. Is it matter?

Thanks !
oil delft3d-part
AM
Arjen Markus, modified 2 Years ago.

RE: problem in Part when simulating oil spill

Jedi Knight Posts: 235 Join Date: 1/26/11 Recent Posts
I would say that the second problem you mention is the cause of Delft3D-PART not running properly. I must admit I would have expected a more comprehensive error message, but if the coupling program does not work, as indicated by the message, then no converted files exist for Delft3D-PART to use.

The problem was discussed in a recent thread. You should preferrably use the buitlin coupling, as that gives you the hydrodynamic result files you can use directly in PART.
YD
yafei Duan, modified 2 Years ago.

RE: problem in Part when simulating oil spill

Youngling Posts: 10 Join Date: 9/28/14 Recent Posts
Arjen Markus:
I would say that the second problem you mention is the cause of Delft3D-PART not running properly. I must admit I would have expected a more comprehensive error message, but if the coupling program does not work, as indicated by the message, then no converted files exist for Delft3D-PART to use.

The problem was discussed in a recent thread. You should preferrably use the buitlin coupling, as that gives you the hydrodynamic result files you can use directly in PART.


Thank, Arjen!

I attched the couplnef file and .log file. I find that all these files had been created after coupling. could you help me to check it. are they proper?
Thank you very much for you quick reply.
coupling delft3d-part
YD
yafei Duan, modified 2 Years ago.

RE: problem in Part when simulating oil spill

Youngling Posts: 10 Join Date: 9/28/14 Recent Posts
Hi, Arjen,

Here is part of the log file during the coupling procedure.
Thaks.

--------------------------------------------------------------------------------

Command: runcoup.bat

C:\Users\duan-office\Desktop\LiaoDW\6DelftCase\realese1000>"C:\Deltares\Delft3D 4.02.03\\win64\waq\bin32\coup203.exe"

COUPLING PROGRAM
Delft3D-FLOW - Water Quality
ares, COUP203 Version 2.48.09.48693 (Win32), Nov 22 2016, 11:57:23

PC/Windows/Linux version


MMAX = 191
NMAX = 227
KMAX = 10

The number of layers used in COUPLING is: 10


DELWAQ timer is scaled with a factor : 1.0000




DELWAQ Kenmerk array has 1 Items



NEFIS FILE = com-r1-3D



Coup203 running in stand-alone mode



++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
The conversion of dynamic files is started

Time in Delft3D-FLOW COMM file = 658800 sec
Time in Delft3D-FLOW COMM file = 660600 sec

MIN.RESIDENCE-TIME: 2.2299974E+02 (S) ELEM. 31862 AT 658800 DELWAQ TIME(S)

Time in Delft3D-FLOW COMM file = 662400 sec

MIN.RESIDENCE-TIME: 1.8349156E+02 (S) ELEM. 31862 AT 660600 DELWAQ TIME(S)

Time in Delft3D-FLOW COMM file = 664200 sec

MIN.RESIDENCE-TIME: 1.6382257E+02 (S) ELEM. 31862 AT 662400 DELWAQ TIME(S)
*****************************************
*****************************************
MIN.RESIDENCE-TIME: 1.1807503E+02 (S) ELEM. 75219 AT 691200 DELWAQ TIME(S)

Time in Delft3D-FLOW COMM file = 916200 sec

MIN.RESIDENCE-TIME: 1.1807503E+02 (S) ELEM. 75219 AT 691200 DELWAQ TIME(S)

Time in Delft3D-FLOW COMM file = 918000 sec

MIN.RESIDENCE-TIME: 1.1807503E+02 (S) ELEM. 75219 AT 691200 DELWAQ TIME(S)

Extra dummy records produced, itime = 918000
Conversion has been done

NEFIS message 6005:
Element 'MNKSRC ' does not exist in definition file

Exit from Delft3D-Coupling
Michelle Jeuken, modified 2 Years ago.

RE: problem in Part when simulating oil spill (Answer)

Jedi Knight Posts: 156 Join Date: 1/21/13 Recent Posts
Hi,

As Arjen said, beter use the direct coupling, see also this thread:
http://oss.deltares.nl/web/delft3d/coast-/-estuary/-/message_boards/view_message/1258221

There was a change in the FLOW code to stop writing an empty table, but the coupling program still expected that table to be in the file, eventought it was empty. The coupling program was fixed just after the release of the version you have, see also in this thread:
http://oss.deltares.nl/web/delft3d/coast-/-estuary/-/message_boards/view_message/1161137

greetings,
Michelle
Michelle Jeuken, modified 2 Years ago.

RE: problem in Part when simulating oil spill (Answer)

Jedi Knight Posts: 156 Join Date: 1/21/13 Recent Posts
Oh, and with respect to you PART question, are you sure the calculation stopped? At the start of the calculation PART makes an overlay between the FLOW grid, and the zoom grid. depending on the resolution of the zoom-grid, this can take quite some time. Please check your task manager if the proces delpar.exe is still running and using CPU.

As a test, you might want to change the number of cells in X and Y direction to 2x2 for example. This might speed up the initialisation, and will tell you that the model can actually run.

greetings,
Michelle
U
Anonymous, modified 2 Years ago.

RE: problem in Part when simulating oil spill

Posts: 1
Hi, Michelle,
Thanks!
My problems had been solved following your advice. Previously, I set the number of output cells in X and Y direction to 1000x1000, which is too many, and thus cost much time during the initialisation. I mistook that the program had been stopped abnormally. But actually it still was running.
Thanks both for the coupling problem. Your are so nice and responsible.

Regard,

Yafei, DUAN.
Michelle Jeuken, modified 2 Years ago.

RE: problem in Part when simulating oil spill

Jedi Knight Posts: 156 Join Date: 1/21/13 Recent Posts
Your welcome!

Michelle